Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

HEJNICE Začalo to desátého října roku tisícího devítistého šedesátého. V ten den se v Hejnicích sešlo šest fotografů, kteří dali vzniknout zárodku dnešního Jizerského fotoklubu. Založili tehdy Kroužek fotografů amatérů. Během dalších padesáti let uspořádali členové fotoklubu bezpočet výstav v Česku i cizině, navázali spolupráci se zahraničními fotografy a vybudovali mezinárodně uznávané sdružení. 

Nejzkušenější a dnes jediný aktivní ze zakládajících členů Jiří Bartoš byl tehdy jednomyslně zvolen vedoucím skupiny a později i předsedou fotoklubu. Členská základna se postupně během let rozrostla až na sedmadvacet fotografů, přičemž někteří dojížděli i z Liberce a Turnova. „Pořádaly se besedy, promítaly amatérské filmy a diapozitivy, spolupracovali i s okresním a krajským tiskem.

Asi nejznámějším se stal rodák z Vísky u Frýdlantu Miroslav Zajíc, od osmašedesátého roku reportér časopisu Mladý svět a později i dalších tiskovin. Začínal v hejnickém fotokroužku jako sedmnáctiletý. Ve čtyřiašedesátém dostal klub od Městského národního výboru do pronájmu první poschodí budovy bývalé malírny porcelánu firmy Kratzer, které si vlastními silami a prostředky členové upravili a především vybavili výstavními panely. 

V této galerii, kde mohlo být vystaveno až dvě stě fotografií, se konalo
v následujících letech na sto výstav nejen fotografií, ale i grafik, maleb, plastik a také školních prací dětí. Mimo místních zde vystavovali třeba krajinář Jiří Havel z Trutnova, fotograf a grafik Ladislav Postupa z Liberce. Výstavy obrazů pak představily mimo jiné ruské anebo české malíře. Během normalizace tu
bylo možno zhlédnout i kolekce takzvaných problematických autorů. Na výstavy skryté pod neutrálním názvem se sem sjížděli příznivci kvalitní fotografie z celé republiky. 

Po roce 1990 fotoklub o galerii přišel; dnešních deset víceméně stálých členů se schází každý druhý čtvrtek v Malé galerii, kterou ve svém rodinném domku otevřel Jiří Bartoš.

 

002...jpg

001...jpg